Månad: maj 2022

Vildmarksliv för ryttare

Uppe i norr finns flera skidorter som Vemdalen och Idre till exempel. Det finns finfina möjligheter till ridning och äventyr i samband med skidåkningen. Ridningen går att kombinera med massor av “outdoor” aktiviteter av hög klass.

I Vemdalen finns till exempel Trumvallen som är en gård med kor som skall vallas med häst. Till gården hör ett antal fäbodar och där kan man leva riktigt westernliv fast i den svenska fjällvärlden. Gästerna får bli kofösare och rida genom skog och mark och över fjäll. Som kofösare till häst får man bo på fäbodvallar och laga mat över eld som man gjort upp själv. En stjärnklar kväll kan detta vara magiskt och ett minne för livet.

Som gäst på Trumvallen så får man smaka på hur livet som kofösare eller “cowboy / cowgirl ” kan vara. Kofösare finns ju fortfarande på riktigt i både Nord- och Sydamerika. Men i den svenska fjällvärlden får man jobba som kofösare som gäst. Det är ungefär 50 Hereford kor som går på jätte-arealer och som behöver tillsyn dagligen och måste flyttas till nya beten hela tiden. Gästerna sköter om den saken och det kan handla om ridturer som varar tre till fem dagar. Mellan arbetspassen hinner man rida iväg för att undersöka och titta lite närmare på den fina vildmarken i fjällen.

I fäbodarna finns det kamin om det skulle vara kallt nån gång. Om man inte övernattar i en fäbod då kan det hända att man får sova under bar himmel och laga mat vid lägerelden.

Både i Idre och i Vemdalens fjällvärld kan man kombinera ridning med skootersafari, wellness som bastubad, badtunna och massage. Man kan ta en tur i en hundsläde dragen av Husky-hundar. Man kan paddla, åka skridskor, pimpla, cykla och ägna dig åt flugfiske. Det finns mycket att kombinera ridningen med för att få ett riktigt äventyr.