På tur

Allt fler vill uppleva äventyr till häst genom att rida på tur. Det betyder att man rider ut i skog och mark på en längre tur. Det kan vara allt från flera timmar till flera dagars turridning där man följer en led. Det finns ännu längre turer som går genom flera landskap men det vanligaste är nog kortare turer på en till flera dagar. Man rider på uppgjorda leder där arrangören som ibland är ett företag och ibland en sammanslagning av flera företag markerat leden eller lederna. Beroende på hur lång leden är finns det övernattningsställen och matplatser för både häst och ryttare.

En del människor älskar hästar och de naturupplevelser som de kan få genom hästarna men lider av pälsdjursallergi. Då är det sån tur att numera finns det hästar vars päls allergiker brukar tåla. Det är en rysk hästras som heter Basjkir.

Företag som erbjuder turridning i grupp erbjuder då också oftast ridningen med en ridledare som visar vägen. Men har man egen häst och vill rida på en av ridlederna som går genom vissa landskap så kan man köpa karta över leden och ta sig fram själv på egen hand. Dessa leder är så pass långa att flera företag gått ihop sig för att ordna dem. Det kan vara flera gårdar som längs vägen erbjuder övernattning för både häst och ryttare med mat och matsäck för nästa dagsetapp.

Att rida ut på en längre tur är både mödosamt och roligt på samma gång. Det är ansträngande att sitta i sadeln flera dagar. Om man inte är tillräckligt tränad ryttare ska man nog inte ge sig på en flera dagars ritt som det första man gör. Träningsvärken efter en dags ridning kan vara stor om det vill sig illa. Men har man bra ridvana och är någorlunda vältränad så klarar man flera dagars ritt. Det är att uppleva vildmarken men också jordbrukslandskap på riktigt nära håll. Det är nära, det är slitsamt, det är roligt och svettigt, allt på samma gång. Och alldeles underbart för den som är en naturmänniska.

Att stanna för natten och övernatta, kanske i en stuga med ett stall för hästarna, efter en lång dags ritt är något alldeles speciellt. Och att då få ta en dusch och äta något gott kan få nästan vem som helst att upptäcka hur underbart livet ändå är.

Av filippa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *