Allt för Hästfolk

FjälläventyrFjälläventyr

På landetPå landet

Western

Hästsport är en mycket stor sport i Sverige. Man räknar med att en halv miljon människor rider, både barn, tonåringar och vuxna. Ovanpå det har vi travsporten där många människor också är engagerade. Totalt sett så är hästsport i en eller annan form väldigt populär i Sverige. Ja, egentligen i hela världen.

Det som alltid följer med hästsporten är naturupplevelserna som man får på köpet. Häst lockar till vildmarksliv och lantliv. Det finns mängder av företag som erbjuder turridning genom skog och mark. Det kan röra sig om korta turer som varar en dag eller två, men också turer om en vecka eller längre.

Vilda västern lockar till lek och bus för både stora och små. High Chaparall är en temapark där både små och stora får möta spännande miljöer från förr i tiden. Det går bra att vaska guld och möta hjältar som bland annat Lucky Luke.

På Jultorp Ranch får man lära sig “Barrel Racing” och westernridning både för nybörjare och avancerade. Jultorp Ranch har länge lockat västern-älskare. Man har en saloon och ett ridhus och erbjuder helpension. Idag har Jultorp Ranch mycket mera mark och tillgång till ett naturreservat vilket kan locka till långa uteritter.

Nuförtiden finns det många företag som erbjuder härliga vistelser i naturen i sällskap med en välskolad häst. Många människor lockas av att uppleva naturen och vildmarksliv tillsammans med häst och andra ryttare i grupp. Det blir en fin gemenskap människor emellan.

Även kurser i hästmannaskap, så kallad “Horsemanship”, är populära. Kurserna förekommer oftast på en hästgård eller i en ridskola och de kan vara olika långa. Allt från några timmar till någon dag.

Att lära sig köra häst- och vagn är något som många drömmer om. Det finns olika slags vagnar man kan lära sig att köra. Inom travsporten kan man lära sig köra travhäst. Inom western kan man lära sig köra häst med en riktig vilda västern-vagn. Men man kan också lära sig köra en gammaldags skogsvagn som bönderna hade förr i tiden när de jobbade i skogen med häst och vagn.

Idag kan man rida på turridning i flera dagar eller följa en ridled genom olika landskap. Men man kan också köra häst och vagn på uppgjorda leder.

En del kör häst och vagn genom delar av Sverige som både semester och äventyr. Då kan man sova i raststugor längs med uppgjorda leder. För att göra en sådan semesterresa behöver man vara mycket hästkunnig för att kunna avgöra hur hästen mår. En sådan resa kan vara strapatsrik, i synnerhet om man inte följer en uppgjord led. Det bästa är att göra en sådan resa genom en av de företag som specialiserat sig på turridningar och vagnsturer. Dessa företag har uppgjorda leder till sitt förfogande. Det finns raststugor lämpliga för både häst och ryttare, vagnsförare, och det finns mat på stationerna.

På tur

Allt fler vill uppleva äventyr till häst genom att rida på tur. Det betyder att man rider ut i skog och mark på en längre tur. Det kan vara allt från flera timmar till flera dagars turridning där man följer en led. Det finns ännu längre turer som går genom flera landskap men det vanligaste är nog kortare turer på en till flera dagar. Man rider på uppgjorda leder där arrangören som ibland är ett företag och ibland en sammanslagning av flera företag markerat leden eller lederna. Beroende på hur lång leden är finns det övernattningsställen och matplatser för både häst och ryttare.

En del människor älskar hästar och de naturupplevelser som de kan få genom hästarna men lider av pälsdjursallergi. Då är det sån tur att numera finns det hästar vars päls allergiker brukar tåla. Det är en rysk hästras som heter Basjkir.

Företag som erbjuder turridning i grupp erbjuder då också oftast ridningen med en ridledare som visar vägen. Men har man egen häst och vill rida på en av ridlederna som går genom vissa landskap så kan man köpa karta över leden och ta sig fram själv på egen hand. Dessa leder är så pass långa att flera företag gått ihop sig för att ordna dem. Det kan vara flera gårdar som längs vägen erbjuder övernattning för både häst och ryttare med mat och matsäck för nästa dagsetapp.

Att rida ut på en längre tur är både mödosamt och roligt på samma gång. Det är ansträngande att sitta i sadeln flera dagar. Om man inte är tillräckligt tränad ryttare ska man nog inte ge sig på en flera dagars ritt som det första man gör. Träningsvärken efter en dags ridning kan vara stor om det vill sig illa. Men har man bra ridvana och är någorlunda vältränad så klarar man flera dagars ritt. Det är att uppleva vildmarken men också jordbrukslandskap på riktigt nära håll. Det är nära, det är slitsamt, det är roligt och svettigt, allt på samma gång. Och alldeles underbart för den som är en naturmänniska.

Att stanna för natten och övernatta, kanske i en stuga med ett stall för hästarna, efter en lång dags ritt är något alldeles speciellt. Och att då få ta en dusch och äta något gott kan få nästan vem som helst att upptäcka hur underbart livet ändå är.

Vildmarksliv för ryttare

Uppe i norr finns flera skidorter som Vemdalen och Idre till exempel. Det finns finfina möjligheter till ridning och äventyr i samband med skidåkningen. Ridningen går att kombinera med massor av “outdoor” aktiviteter av hög klass.

I Vemdalen finns till exempel Trumvallen som är en gård med kor som skall vallas med häst. Till gården hör ett antal fäbodar och där kan man leva riktigt westernliv fast i den svenska fjällvärlden. Gästerna får bli kofösare och rida genom skog och mark och över fjäll. Som kofösare till häst får man bo på fäbodvallar och laga mat över eld som man gjort upp själv. En stjärnklar kväll kan detta vara magiskt och ett minne för livet.

Som gäst på Trumvallen så får man smaka på hur livet som kofösare eller “cowboy / cowgirl ” kan vara. Kofösare finns ju fortfarande på riktigt i både Nord- och Sydamerika. Men i den svenska fjällvärlden får man jobba som kofösare som gäst. Det är ungefär 50 Hereford kor som går på jätte-arealer och som behöver tillsyn dagligen och måste flyttas till nya beten hela tiden. Gästerna sköter om den saken och det kan handla om ridturer som varar tre till fem dagar. Mellan arbetspassen hinner man rida iväg för att undersöka och titta lite närmare på den fina vildmarken i fjällen.

I fäbodarna finns det kamin om det skulle vara kallt nån gång. Om man inte övernattar i en fäbod då kan det hända att man får sova under bar himmel och laga mat vid lägerelden.

Både i Idre och i Vemdalens fjällvärld kan man kombinera ridning med skootersafari, wellness som bastubad, badtunna och massage. Man kan ta en tur i en hundsläde dragen av Husky-hundar. Man kan paddla, åka skridskor, pimpla, cykla och ägna dig åt flugfiske. Det finns mycket att kombinera ridningen med för att få ett riktigt äventyr.

Fiske

För den som gillar att fiska är fjällen fulla av finfina fiskevatten både vinter som sommar. Om resten av familjen helst vill slippa fiska då erbjuder fjällen aktiviteter som hela familjen kan tycka om och samlas omkring. Så får alla lite av varje. Det går att hyra cyklar eller vandra tillsammans till nya fiskevatten. Sova under bar himmel eller tälta och uppleva vildmarken tillsammans. Fiskaren eller fiskarna i familjen kan dra upp fisk till middan.

I fjällen finns fantastiska naturreservat och fantastiskt fjällfiske i såväl strömmande som stilla vatten. Vare sig man vill ägna sig åt flugfiske eller annan sportfiske eller bara meta med metspö så går det att göra vilket som.

Sveriges största kortfiskeområde är Funäsfjällen med mer än tvåhundra fjällsjöar att fiska i. Kristallklart vatten och fjäll runt omkring kan få vem som helst att koppla av och glömma vardagsbekymren helt och hållet. Spänning och ro i en skön kombination gör fiskeäventyret till något att minnas för livet.

På vintern kan man ta sig en långfärdstur på skidor för att komma till en sjö för att pimpla. Kombinera det med annan skidåkning som att åka utför eller åka tillsammans med familjen i en mindre backe. Eller ta en tur med hundsläde eller en skootersafari i kombination med fisket.

Fjällvandring

Fjällvandring är en dröm för många. Erfarna vandrare hittar bra leder både hemma i Sverige och utomlands. För nybörjare finns flera bra leder att välja mellan av vilka Jämtlandstriangeln kan vara en bra start. Det är en klassisk vandring i väl uppgjorda spår i svenska fjäll. Vandringen är lätt att gå och den är lättnavigerad. Man behöver inte så mycket packning och det finns fjällstationer där man kan köpa mat. Vandringen sker mellan tre olika fjällstationer och de ligger i förhållande till vandra som i en triangel. Därför kallas sträckan för Jämtlandstriangeln.

Sträckorna går mellan de tre olika STF fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. På fjällstationerna kan man övernatta och köpa mat. Detta betyder att packningen inte behöver bli så tung eftersom man inte behöver ha med sig egen mat om man inte vill.

Vandringsleden är några km mindre än 50 mil och terrängen är lätt om man håller sig till stigarna som är markerade. Eftersom leden är sammanhängande betyder det att man går runt från station till station i triangeln och därför kan man börja vandringen var som helst i triangeln och sluta där det passar.

Man kan gå Jämtlandstriangeln med helt full packning med tält, mat och stormkök. Alternativt går man med minimal packning eftersom fjällstationerna erbjuder helpension för den som vill.

Det lugna lantlivet

En stark dröm hos många är att kunna bo lantligt. Kan man inte bo året runt på en bondgård så kan man kanske unna sig några semesterveckor ute på landet. Hyra ett torp eller en nybyggd stuga på en levande lantgård med djur.

Till lantlivet hör även vackra trädgårdar, bastubad och simturer i en närbelägen sjö. Eller roddturer på sjön där man kan fiska och uppleva lugnet. Att vakna om mornarna till miljontal fåglars kvitter, är en härlig dröm för många. Men man behöver inte stanna vid att bara drömma om mysigt lantliv med öppen spis och god mat. Drömma är en bra början. För när man drömmer väver man en fantasi som faktiskt kan bli verklighet just därför att man drömmer om den. Allt börjar någonstans. För att få det man vill ha så behöver man drömma om det och tänka ut hur allt ska vara och se ut. Sen ska man ut och pröva det för att se om alla fantasier är precis så där fantastiska som man tänkt sig eller om man behöver justera drömmarna lite.

Gillar man trädgårdsliv så behöver man kanske inte köpa en hel slottsträdgård på en gång. Det kan räcka med ett sött litet torp med en jordplätt till för att man ska få det hjärtat begär. För någon annan kanske räcker det med en större balkong som är stor nog för att man ska kunna ha ordentligt med blommor där.

Man kan säga att den som väljer lantliv som sin livsstil gläder oftast inte bara den närmaste familjen utan även omgivningen. Vem blir inte glad av att se en prunkande trädgård.

Vildmarken inpå knuten

I hela Sverige från norr till söder är vildmarken alltid inpå knuten om man valt att leva lite lantligt. Även stadsbor kan naturligtvis söka sig ut för att leva vildmarksliv över dagen eller för längre utflykter med. Men helt naturligt hör både jakt och fiske till den levande landsbygden och lantlivet om det sen är i mindre skala eller fullt ut.

På hösten är det skönt att ta svampkorgen och gå ut för att leta efter både svamp och bär i skogens skafferi. Plocka fläder för att göra saft och på sina håll hör man vargen yla i kvällningen.

Svampskogen brukar normalt sett inte bjuda på överraskande möten med björn och varg men det kan hända en och annan gång. Trots det kan man ändå säga att svensk natur är nästan riskfritt att vistas i. Det gäller att klä sig rätt för årstiden förstås men annars behöver man för det mesta inte vara rädd i skogen.

På sina håll finns det vildsvin numera men om man bara vet hur man ska röra sig i skogen om man har ett möte med de vilda djuren så brukar man klara sig bra. Det finns få saker som går upp emot att hitta vildhallon och hasselnötter för att inte tala om andra bär, svampar och örter.

Genom det här formuläret kan du ge synpunkter och ställa frågor.

Vildmarksliv och lantliv i skön föreningVildmarksliv och lantliv i skön förening

Av sophie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *